Het ontstaan van Yeezy

Het ontstaan van Yeezy

Lezen Het ontstaan van Yeezy 3 minuten Volgende Wat bepaalt de prijs van Yeezy

In 2015 begon Adidas de samenwerking met rapper Ye West, beter bekend als Kanye West. Dit is het begin van Yeezy hoe we het nu kennen. Tegenwoordig is Yeezy een van de meest invloedrijke collabs binnen de sneakerwereld.

 

In 2006 heeft West al eens een sneaker met Adidas geproduceerd, echter is deze nooit op de markt gekomen. Bape is het eerste merk dat officieel met de rapper een samenwerking is aangegaan. Samen hebben ze een paar Bapesta “College Dropout” schoenen uitgebracht. In 2008 stopte West de samenwerking met Bape en ging vervolgens de samenwerking aan met Nike. De collab heeft in totaal vijf jaar geduurd en heeft geleid tot drie verschillende sneakers: ‘Two Silhouettes’, ‘the Air Yeezy 1’ en ‘the Air Yeezy 2’. In 2013 kwam West met het bericht dat hij de samenwerking met Nike wederom heeft stopgezet omdat Nike de rapper niet betaalde voor de licentierechten van het merk. Hij beschrijft de breuk als ‘heartbreaking’. Kort hierna kondigde Adidas de samenwerking aan met Ye West.

 

In februari 2015 maakt de samenwerking tussen Adidas en West officieel haar debuut. Yeezy Season 1 is op de markt gekomen en blijkt een groot succes te zijn. Op de launchparty waren onder anderen Rihanna, Diddy en West’s ex-vrouw Kim Kardashian aanwezig. Adidas ging akkoord met het betalen van de licentierechten aan de Amerikaanse hiphop rapper. Zo behoudt West 100% van de rechten op zijn merk, maar ook heeft hij de volledige (creatieve) controle over de uitgebrachte sneakers. In 2019 genereerde Yeezy ongeveer 1,3 miljard dollar aan jaaromzet.

 

In 2018 kondigde West de “grootste Adidas Yeezy drop ooit” aan. Er werd toegang beloofd aan iedereen die geïnteresseerd is in de Yeezy Boost 350 V2 ‘Triple White’. Door deze belofte re-releasde de rapper samen met Adidas verscheidene modellen, waaronder de ‘Yeezy Boost 700 Waverunner’ en de ‘Boost 350 Zebra’. De ‘Yeezy Boost 700 Waverunner’, die in 2017 voor het eerst werd uitgebracht, was een groot succes; mede dankzij de kleurrijke colorway. Na de grote drop in 2018 kon deze sneaker doorverkocht worden voor het viervoudige van de resellprijs. Ook in 2021 werden veel modellen uit de Yeezy collectie opnieuw gereleased.

 

Al met al kunnen we stellen dat de sneakers van Adidas Yeezy een enorm groot succes blijven. In de toekomst kunnen we nog verschillende restocks en releases verwachten. Van de Boost 350’s tot de Slides, Yeezy heeft een grote impact op de sneakerwereld. Hierom is elke Yeezy die je koopt vanzelfsprekend een investering in de toekomst.